Maak 't in Ambachtscentrum 't Patronaat

Aan de 2e Haagstraat 40, naast de Emté supermarkt, ligt 't Patronaat. Dit oude wijkhuis wordt in 2017 volledig gerenoveerd en omgebouwd tot ambachtscentrum. In totaal is er ruimte voor 10 tot 14 ondernemers.

Het rijksmonument wordt in oude staat hersteld en voorzien van 10 tot 14 werkunits tussen de 12 en 125 vierkante meter, speciaal gereserveerd voor starters in de creatief ambachtelijke sector. Denk daarbij aan:

• Textiel: meubelstoffeerder, hoedenmaker of tassenmaker
• Metaal: smid, glas in lood of edelsmid
• Hout: Houten speelgoed, lijstenmaker, restaurateur en maquettebouwer
• Medisch: orthopeed, tandtechnicus

Financiering rond
De financiering voor de restauratie van het rijksmonument is rond. Omdat het een rijksmonument is, moet de verbouwing en restauratie zorgvuldig plaatsvinden. In de eerste helft van 2017 worden de bijgebouwen die in de jaren '70 zijn aangebouwd, gesloopt. Naar verwachting kan de daadwerkelijke restauratie en verbouwing na de zomer plaatsvinden. In het voorjaar van 2017 zal Ambachtscentrum ’t Patronaat haar deuren openen.

Werving
De werving van huurders is inmiddels gestart. Startende ondernemers kunnen in aanmerking komen voor korting op de huur en coaching. Daarnaast staat onderlinge samenwerking binnen ’t Patronaat hoog in het vaandel. Heeft u interesse in het huren van een werkruimte in ‘t Patronaat of wilt u graag vrijblijvend meer informatie ontvangen? Neem dan contact op met Nicole Vereijken van de gemeente op tel. 0492-587126 of via n.vereijken@helmond.nl. In deze [flyer] vindt u aanvullende informatie.

't Patronaat zoals het er in 2017 uit gaat zien't Patronaat, zoals het eruit zag in 1930 (foto: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven)

Gemeente Helmond heeft van het Regionaal Historisch Centrum in Eindhoven twee bijzondere verhalen ontvangen over de geschiedenis van 't Patronaat. Lees ze hieronder.